800.000 mogelijkheden  •  Herbruikbaar  •  Gratis verzending boven € 20Meest gestelde vragen | Contact
Sjablonen4You    Grootste keuze uit sjablonen

Afplakken spuitwerk

De meeste mensen plakken spuitwerk af met schilderstape. Belangrijk hierbij is de spuitrichting. Verder zijn er verschillende technieken om tijdrovend afplakwerk te voorkomen. Met een masker, spuitmal, fluidmask of afdek-lak kan u nog sneller werken.

Spuitrichting

afplakken spuitwerkSpuiten met schilderstape gaat goed zolang u maar schuin over de tape spuit. Richt de spuit of spuitbus zo dat de straal niet onder het plakband kan komen. Test de tape altijd op de ondergrond. De hechting is te verminderen door de schilderstape eerst op iets anders te plakken.

Grof en goedkoop afplakken

Vaak werkt duurder (merk) tape beter. Deze zijn sterker, hebben een goede hechting en laten geen lijm achter bij het verwijderen. De goedkoopste manier is het duurdere tape langs de randen te gebruiken. De rest plakt u af met goedkoper tape. Verder kan u kranten of plastic gebruiken. De tape vrijwel direct nadat de verf iets droog is geworden verwijderen.

Masker

Een andere oplossing om snel te spuiten met sjablonen is het maken van een masker. Knip uit kranten, karton of plastic een iets kleiner rechthoek dan de sjabloon. Plak de sjabloon in dit masker. Vervolgens kan u snel spuiten zonder af te plakken. Het sjabloon - met een handschoen - wel goed aandrukken, anders gaat deze lekken. Verder weinig en een snel drogende verf gebruiken. Waarom weinig verf gebruiken ?

Spuitmal

Met een spuitmal is afplakken niet meer nodig. Deze sjablonen zijn voorzien van een opstaande rand van 3 cm waardoor u snel kan spuiten zonder af te plakken.

verf spuiten zonder afplakken

Fluidmask

Andere methoden zijn fluidmask of afdek-lak. In de modelbouw gebruiken ze een rubberachtige verf op de plekken waar geen spuitverf mag komen. Na het spuiten is dit rubberlaagje met een mesje te verwijderen. Afdek-lak is een niet waterbestendige verf die na het spuiten met water is te verwijderen.


Sjabloneren met verf >