Sjablonen4You    Grootste keuze uit sjablonen

Sjablonen snijden

sjablonen maken snijdenSjablonen zijn meestal gemaakt van speciaal papier of kunststof. Er zijn verschillende manieren om een sjabloon te snijden. Daarnaast zijn er nog hulpmiddelen als lichtkasten die het eenvoudiger maken om een ontwerp over te trekken. Het zelf snijden van sjablonen kan heel arbeidsintensief zijn.

Voorwerp als sjabloon

Als je goed om je heen kijkt zie je veel voorwerpen dit geschikt zijn om mee te sjabloneren. Snijden is niet nodig. Voorbeelden zijn gedroogde bladeren en oude sleutels. Deze hebben een karakteristiek silhouet waarmee mooie effecten op een eenvoudige en goedkope manier zijn te bereiken.

Mes

Het meest voor de hand liggend is het snijden van een sjabloon met een heel scherp mesje op een snijmat. Er zijn speciale mesjes om dit te doen: scalpelmesjes. Speciale snijmat van zelfherstellend kunststof met hulplijnen maken het snijden nog wat eenvoudiger. Ook kan het werken op een lichtbak handig zijn, je hebt dan wel een transparante ondergrond nodig waar je op kan snijden. Hoe dunner het materiaal, hoe beter te snijden.

Stansen

Tegenwoordig zijn er vele snijmallen om te stansen te koop. Met zo'n mal kan je goed vormen uit papier of dun karton drukken. Hiermee zijn snel sjablonen of lay-out-mallen te maken.

Sjablonenbrander

sjablonen maken snijdenKunststoffen tot 0,4 mm zijn heel goed met een sjablonenbrander te snijden, of beter smelten. Leg het voorbeeld op een glasplaat of tegel en trek het met de speciale hotpen over.


Snijplotter

Een snijplotter is een computer gestuurde snijmachine die met een zeer scherp mesje vormen uit een folie kan snijden. Meestal is dit vinyl. Kleine snijplotters beginnen bij € 400. De digitale tekening moet in vectoren en meestal een speciaal format worden omgezet om te kunnen snijden. Hoe dunner het materiaal, hoe beter te snijden.

Lasercutter

Sjablonen4You maakt gebruik van lasers. Deze kunnen zeer precies, snel en ook dikker materiaal snijden. Sjablonen bestellen »


Sjabloneren >