Sjablonen4You    Grootste keuze uit sjablonen

Sjabloon bruggen

Een probleem bij (herbruikbare) sjablonen vormen de losse delen of eilanden. De meest voorkomende oplossing is het maken van een verbinding tussen een eiland en het sjabloon: een brug. Bruggen verbinden niet alleen losse elementen, maar geven ook stevigheid aan een sjabloon. Alternatieven zijn meerlaagse of zelfklevende sjablonen.

Eiland verbinden

In de letter B (linker afbeelding) zitten twee eilanden. Zonder brug zouden deze los komen en ontstaan er 2 gaten in het sjabloon. Bij de rechter afbeelding zijn de eilanden met bruggen verbonden aan het sjabloon. Een bijkomend voordeel is dat dit sjabloon steviger is.

sjabloon brug

Methoden brug invoegen

Er zijn verschillende manieren om een brug in te voegen. In een tekenprogramma kan u een vlakje of rechthoek in de kleur van de achtergrond plaatsen op de plaats waar een brug moet komen. Een andere manier is een brug in een tekening te plakken of met een dikke stift, verf of Tipp-Ex te tekenen en dit vervolgens te scannen.

sjabloon brug maken

Correctie achteraf

Wat veel mensen vergeten is dat je altijd achteraf de bruggen met een correctiepenseel nog kan wegwerken.

Meerlaagse sjablonen

Een andere methode om bruggen te voorkomen of met meerdere kleuren te werken is een meerlaagse sjabloon. Een afbeelding bestaat uit verschillende sjablonen die exact over elkaar passen.

meerlaagse sjabloon

Zelfklevende sjablonen

Zelfklevende sjablonen maken veelal van een 3-laagse methode gebruik. Door het eerste vel eraf te trekken komt de kleeflaag vrij. De middelste laag is het sjabloon. Na het plakken van het sjabloon kan de derde laag, de transportlaag, worden verwijderd. Het sjabloon kleeft nu op de ondergrond.
Het grote nadeel van deze sjablonen is u ze maar 1-malig kan gebruiken. Herbruikbare sjablonen zijn trouwens ook zelfklevend te maken met lijmspray.


Eigen ontwerp uploaden »